Egyszerű szemtorna gyakorlat, ami tényleg működik?

Sokan kérdeztétek, hogy használ-e a szemtorna, és ha igen akkor mennyit kell foglalkozni vele, hogy legyen hatása? Ezért kerestem egy olyan szemtorna gyakorlatot, ami rövid időn belül eredményt hoz, és mindössze napi pár perc gyakorlással el lehet kezdeni. Ha már amúgy is a képernyő előtt ülsz, görgess lejjebb és tudd meg hogyan kezdd el!

Mi az a sztereogram?

A sztereogram egy vagy több sík kép segítségével létrehozott térhatású kép optikai illúziója. Segítségével létrehozhatunk olyan szemtorna gyakorlatokat, amik a hosszas számítógép és egyéb digitális képernyő használat okozta panaszokat enyhítik, mint például a kettős látás vagy a fejfájás.

Ezen tünetek gyakori oka lehet, hogy a két szem nem tud jól együtt dolgozni (konvergencia gyengeség). A sztereogramos szemtorna gyakorlattal a két szem együttműködését, azaz a kétszemes látst fejleszthetjük. A gyakorlat két hiányos képből áll, és a feladat ezeket egy képpé “összeolvasztani” szemeink segítségével.

Konvergencia gyengeség tünetei:

Nagy valószínűséggel tapasztaltad már a konvergencia gyengeség tüneteit, amikor bármilyen hosszabb ideig tartó közeli munkát végeztél, például olvastál egy könyvet vagy egész nap a számítógép előtt ülsz. Minél többször, és minél hosszabb ideig erőlteted így a szemed, annál intenzívebbek a tünetek, valamint az extrém fáradtság miatt is rosszabbodhat.

TOP 5 legjellemzőbb tünete, hogy konvergencia gyengeséged van:

  • Fejfájás
  • Kettős látás
  • Szemfáradtság
  • Homályos látás
  • Álmosságérzet

Egyesek tapasztalhatnak olyan vizuális jelenséget, hogy a betűk “ugrálnak” a képernyőn és a sorok mintha “úsznának a papíron, és nagyon nehezen tudnak koncentrálni arra, amit olvasnak.

Nagyon árulkodó lehet, hogy a szöveget többszöri elolvasásra is nehezen érted meg és gyakran elveszted melyik sorban jártál.

Ezt a fajta koncentrációzavart gyakran csak fáradtságra fogjuk, pedig valójában az esetek többségében maga a fáradtság oka is lehet a két szem nem megfelelő együttműködése. A heyles kétszemes látás pedig nagyon fontos a mindennapi életünkben, ennek segítségével ismerjük fel például a távolságokat és a minket körülvevő tárgyak helyzetét, térben való elhelyezkedésüket.

Akiknek ebben a kifinomult rendszerben hiba keletkezik, egészen kellemetlen szédüléssel járó tengeri betegségük is kialakulhat. Ami nem csak munkavégzést nehezíti meg, hanem a mindennapi életet egyaránt.

A gyakorlat végzése

Laptopon vagy asztali számítógépen kartávolságban nézd az alábbi ábrát, majd tartsd az ujjad a képernyő és a szemeid közé körülbelül fele távolságba. Koncentrálj az ujjad hegyére, és ha jól csinálod, a két ábra elkezd egymás felé közelíteni, és középen megjelenik egy harmadik ábra.

A három ábrát egyszerre úgy kell látnod, hogy közben végig az ujjad hegyét nézed! Ha elsőre nem megy, az ujjad közelítésével és távolításával tudod változtatni az ábrák helyzetét.

Szemtorna gyakorlat, ami tényleg működik

Amikor elkezded csinálni a gyakorlatot, kezdetben a középső ábra homályosnak tűnik, de minél többet csinálod a szemtornát, annál élesebb lesz. Ha már nagyon profi leszel, meg fogod tudni csinálni az ujjad feltartása nélkül is. Ezt úgy fogod tudni, hogy elképzelsz a monitor és a szemeid közt félúton egy képzeletbeli pontot (az ujjad hegyét), és megpróbálsz addig fókuszálni rá amíg meg nem jelenik a három ábra.

Ha nem tudtad megcsinálni egyszer sem, baj lehet a kétszemes együttlátásoddal. Javasoljuk, hogy keress fel minket egy látásvizsgálatra!

Ha sikerült megcsinálnod, fontos, hogy a gyakorlat befejezése után pihentesd kicsit a szemeid. Nézz messzire (legalább 6 méterre) vagy hugyd le őket pár percig. Ugyanis ez egy megterhelő szemtorna gyakorlat. Kezdetben fáraszthatja a szemed vagy enyhe fejfájást okozhat. De kitartás, ahogy gyakorolsz egyre jobb lesz!

Milyen gyakran végezd a gyakorlatot?

  1. Kezd a reggeleket 5 perc gyakorlással, akkor még könnyebben menni fog a friss idegrendszerednek hála és ha este még lesz egy kis kedved – és nem leszel nagyon fáradt – gyakorolj további 5 percet.
  2. Fokozatosan terjeszd ki a gyakorlatok idejét, de 15 percnél tovább ne tartsanak.
  3. A sztereogramnak akkor lesz hatása, ha legalább 2 hónapig rendszeresen használod.

Ha kezdetben megerőltetőnek érzed teljesen természetes, ahogy egyre többet gyakorolsz egyre kevésbé fogsz elfáradni benne, és napközben a közeli munkára való koncentrálás is egyre könnyebben fog menni!

Ha viszont nem boldogulsz hosszútávon sem, valami baj lehet a két szemed együttlátásával! Javasoljuk, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot részletesebb vizsgálaton való részvételhez!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.