Kitálaltak a szakemberek! Ezeket a karácsonyi ételeket ajánlják az ünnepekre, melyek nem csak finomak, de javítják a látásod és segítenek megőrizni szemed egészségét azáltal, hogy védelmet nyújtanak különböző betegségek ellen. Az utolsón meg fogsz lepődni!
Főétel: Karácsonyi pulyka
A sok népszerű csirkéből készült étel mellett ritkán kerül sor a pulyka felhasználására, pedig az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, amely segít megőrizni a retina egészségét. Egészséges mennyiségű cinket is tartalmaz, amely létfontosságú a makuladegeneráció és a szürkehályog elleni védelemben.
Sütés ideje: 210 perc
Hozzávalók 6 főre:
- 2.8 kg bébipulyka
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 közepes db alma
- 0.5 db vöröshagyma
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk kakukkfű (szárított)
- 60 g vaj
- 500 ml szárnyas alaplé (tyúkhúsleves)
Elkészítés:
- A pulykát mossuk meg, majd töröljük szárazra. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
- A darabokra vágottalmához adjuk hozzá a kockákra vágotthagymát, ízesítsük sóval, borssal, mézeskalács fűszerrel és a kakukkfűvel.
- A pulykát a keverékkel megtöltjük, majd nyakánál és a hasán összetűzzük. A szárnyakat és a combokat összekötjük.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A pulykát mellével lefelé egy tepsibe fektetjük, ráöntjük a felolvasztott vajat, és a forró sütőbe toljuk.
- Kb. 30 perc múlva hozzáöntünk egy kis húslevest, és a sütőt 160 fokra állítjuk.
- Gyakran locsolgassuk a pulykát a sült szafttal, és ha szükséges, öntsünk még hozzá levest. Kb. 90 perc elteltével megfordítjuk a pulykát, és további 90 percet sütjük. A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a pulykát benne 15 percet pihenni.
- A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük, majd felöntjük a maradék levessel, és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. A szaftot a pulykához tálaljuk.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/karacsonyi-pulyka
Köret: Karácsonyi mandulás kelbimbó
Van aki imádja, van aki gyűlöli. Ez a karácsonyi köret kétségkívül küzd néhány negatív előítélettel, pedig tele van a látásra egészséges tápanyagokkal. Az A-, C- és K-vitamin védi a makulát a kék fénytől, ezáltal megóvja látását a digitális eszközök okozta károktól az ünnepi szünetben. Emellett luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek blokkolják a retinát érő káros fényeket.
Előkészületek: 20 perc
Sütés ideje: 10 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csomag Bonduelle fagyasztott kelbimbó
- 10 dkg szeletelt mandula
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 citrom leve és héja vékonyra vágva
- só, bors
Elkészítés:
- A kelbimbót megpároljuk, a mandulát sütőben megpirítjuk. Az olívaolajat és a citrom levével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
- Az elkészült kelbimbót egy salátástálba tesszük, meglocsoljuk a citromos olajjal, alaposan összeforgatjuk, majd a citrom héjával és a mandulával megszórva melegen tálaljuk. Kiváló köret sült húsok és halak mellé.
Forrás: https://www.bonduelle.hu/receptek/r/karacsonyi-mandulas-kelbimbo/hugp074
Desszert: Karácsonyi répás süti
Az egyik legtáplálóbb karácsonyi étel a szem egészségéért, mely színes kiegészítője az ünnepi lakomának. A régi legendához híven a sárgarépa béta-karotint és létfontosságú antioxidánsokat tartalmaz, amelyek javítják az éjszakai látást és védelmet nyújtanak a szürkehályog és a makuladegeneráció ellen.
Sütés hőfoka: 180 fok
Sütés ideje: 30 perc
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához
- 200 g sárgarépa (tisztított)
- 100 g dió (őrlemény)
- 100 g törökmogyoró (őrlemény)
- 150 g aszalt szilva (negyedelve)
- 50 g búzadara
- 3 db tojás
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk karob por
- 1 tk himalája só
- 4 ek xilit (púpozott)
A díszítéshez
- 30 g fehér csokoládé
- 30 g tejcsokoládé
Elkészítés:
- A répát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd ráütjük a tojásokat, és az olaj hozzáadásávallazán elkeverjük.
- Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a cukrot és a fűszereket.
- Egy teflon bevonatú formát kiolajozunk, belekanalazzuk a masszát, és elsimítjuk.
- Sütőben 5-ös fokozaton 30 percig sütjük.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/karacsonyi-repas-suti
Innivaló: Forralt bor
Igen, jól olvasod! A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelten fogyasztott vörösbor javítja a szem egészségét. A szőlőhéj magas koncentrációban tartalmaz resveratrolt, egy olyan tápanyagot, amely megvédi a retinát a káros erek növekedésétől, és segít megelőzni a makuladegenerációt. Persze azért fogyasszuk mértékkel!
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 6 ek cukor
- 1 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 7.5 dl vörösbor
- 3 db citromkarika
- 3 db narancskarika
Elkészítés:
- A vizet egy fazékban felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 5 perc alatt.
- Egy külön edényben a vörösbort is felmelegítjük, aztán ebbe beleszűrjük az előzőleg elkészített fűszeres szirupot.
- Végül citrom és narancskarikákat dobunk a forralt borhoz, 2-3 percig még főzzük, aztán elzárjuk alatta a gázt.
Forrás: https://www.mindmegette.hu/forralt-bor-egyszeruen.recept/